A tiszta tudat jellemzői

A tudatosság a mindent magában foglaló, korlátlan erejű mező, ami magával a Létezéssel azonos. Nincs az elmének olyan meggyőződése, ami a tudatosság magasabb szintjén ne lenne téves.

Az elme azonosul tartalmával. Az elme nem a világit tapasztalja, hanem az arra vonatkozó érzékszervi jelentéseket. A ragyogó gondolatok és a legmélyebb érzések is mindössze tapasztalások. Leegyszerűsítve egyetlen feladatunk van: tapasztalni a tapasztalást.

A tudat fő korlátja, ártatlansága. Hiszékeny, mindent elhisz, amit csak hall. Olyan mint egy számítógépes hardver, minden betáplált szoftvert lefuttat. Tudatunk ártatlanságát sosem veszítjük el: kitart naívan és bizalommal, olyan, mint egy befolyásolható gyermek. Egyedüli védelme a józan tudatosság, ami a beérkező programot tüzetesen megvizsgálja.

Az elmúlt évszázadokban megfigyelték, hogy az elme puszta megfigyelése is növeli az egyén tudati szintjét. A megfigyelt elme alázatosabbá válik, és elkezdi feladni mindentudásra vonatkozó állításait. Ekkor nyílik lehetőség a tudatosság fejlődésére. Az alázattal együtt jelenik meg az, hogy az elmének egyre gyakrabban leszünk urai és nem áldozatai. Lassan ráébredünk, hogy az elmével rendelkezünk,és az nem mi magunk vagyunk s hogy a gondolatok, nézetek, érzések és vélemények mind az elmétől származnak és nem tőlünk. Eljuthatunk arra a felismerésre, hogy az összes gondolatunkat csak kölcsönvesszük a tudat nagy adatbázisából, így azok sosem voltak igazán a mieink. Ahogy egyre kevesebb értéket tulajdonítunk a korábban minket működtető és meghatározó gondolati rendszereknek, azok elveszítik képességeiket a felettünk való uralkodásra, és megtapasztaljuk, hogy elménk mind szabadabbá válik, és egyszer csak valóban sikerül megszabadulnunk tőle.

Ahogy egyre feljebb haladunk a tudatossági skálán, úgy válik a Létezés öröme, egyre érettebbé bennünk.

A tiszta tudat jellemzői

A tiszta tudat élményének egyik jellemzője az időtlenség észlelése vagy az észlelés időtlensége. A tudatot minden formán és időn felül álló valamiként tapasztaljuk meg, és mindenütt egyformán jelenvalóként látjuk. Létezésként írjuk le, és olyasminek ami VAN. ÉN VAGYOK-nak is szoktuk mondani. A tudat nem ismeri fel az elkülönülést ami az észlelésünk korlátozottsága. A megvilágosodott állapot egyfajta EGYSÉG, ahol már nincs részekre különültség.
A tiszta tudat egy másik tulajdonsága a gondolatok vagy érzések közönséges áramlásának megszűnése, a végtelen erő, végtelen könyörület, végtelen szelídség és a végtelen szeretet állapota. 
Ebben az állapotban az én, ÉNNÉ válik.
Ezzel együtt jár az én ÉNKÉNT történő megtapasztalására való képesség eredetének felismerése is.A korlátozott identitástudatok felszámolásának folyamatában az én ÉNKÉNT való megélése jelenti a csúcspontot.
Azt mondják, hogy nem azért kevés a megvilágosodott ember, mert nehéz az utat végigjárni, hiszen számtalan módszer van annak segítésére, hogy elérjük ezt az állapotot. Valójában azért kevés a megvilágosodott ember, mert a tudatosságnak ez a szintje sajnos már csak nagyon keveseket érdekel.
Ha megkérdeznénk az embereket az utcán, hogy mi a leghőbb vágyuk az életben, vajon hányan válaszolnák azt, hogy “Megvilágosodottá válni?!”

Egy gondolat “A tiszta tudat jellemzői” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.